• 532 777 302 Poniedziałek-Piątek: 9.30-18.00
  • info@greckie-delikatesy.pl Realizacja zamówień
Strona główna » Kawa grecka

Kawa grecka

Kawa grecka
Aromatyczny zapach tradycji – kawa po grecku

Kawa po grecku wypijana w pobliskim kafenionie to nieodzowny element codziennego życia, szczególnie dla męskiego grona. Często w towarzystwie lokalnych konfitur (γλυκό του κουταλιού) lub loukoumi jest powitalnym poczęstunkiem w greckim domu. Prowadząc Cafe Vafe zaparzyliśmy tysiące greckich kaw, zdobywając uznanie Greków, którzy początkowo z niedowierzaniem myśleli o cudzoziemcach mierzących się z ich tradycyjnym napojem. Cóż, kawa po grecku jest tradycyjna dla współczesnych Greków, ale ten sposób parzenia kawy ma korzenie arabskie, uważa się bowiem, że jako pierwsi to właśnie Beduini przygotowywali kawę w ten sposób parząc ją w tygielkach ustawianych w rozgrzanym piasku. W Grecji kawa stała się popularna w XVIII w. za panowania Imperium Osmańskiego, a codzienny rytuału jej picia zawdzięczamy osiedlającym się tutaj imigrantom z Azji Mniejszej. To oni wraz z kawą nauczyli Greków przepowiadania przyszłości z jej fusów .
Do przygotowania kawy greckiej potrzebujemy kawy bardzo drobno zmielonej – w każdym większym sklepie w Grecji można zobaczyć duże młynki, gdzie na miejscu mielą zakupioną kawę. Kawa w Grecji używana do parzenia kawy po grecku to odmiana ziaren brazylijskich, meksykańskich oraz panamskich i jest słodsza niż kawa po turecku. Tradycyjnie kawę tę przygotowuje się w tygielku zwanym briki, którego pojemność pozwala na przygotowanie jednej/dwóch kaw. Najbardziej tradycyjną metodą jest jej parzenie na rozgrzanym piasku, ale niekoniecznie na plaży . W Grecji można wciąż spotkać miejsca (np. na jednym z promów udało się zobaczyć to urządzenie po raz pierwszy), gdzie kawę parzy się w Χόβολη. Jest to taca z piaskiem, ustawiona grzejniku (najczęściej elektrycznym), który podgrzewa piasek, a wraz z nim briki z kawą.
Kawę grecką podaje się w filigranowych filiżankach i podobnie jak w przypadku frappe kwestie słodzenia należy ustalić przed jej przygotowaniem. Do tygielka nalewamy zimną wodę – dokładnie tyle ile mieści filiżanka, wsypujemy kawę (1 czubatą łyżeczkę do herbaty) i cukier jeśli słodzimy. Mieszamy zawartość krótko, tylko do momentu połączenia się kawy z wodą, ustawiamy na średnim ogniu (w kafenionach kawy przygotowywane są na pojedynczych maszynkach gazowych, zw. gazaki). Czekamy aż kawa z pianką podejdzie do brzegów briki, wówczas ściągamy ją z ognia i łyżeczką oklepujemy briki, by kawa opadła na dno. Stawiamy z powrotem na ogniu i powtarzamy czynność, gdy kawa podejdzie do brzegów briki po raz trzeci kawa jest gotowa do przelania do filiżanki. Nalewając kawę zmieniamy wysokość z jakiej napełniamy filiżanki, by pianka na górze napoju była delikatna i dłużej się utrzymywała. Do kawy zawsze serwujemy szklaneczkę zimnej wody.
Gdy zamówimy w greckim kafenio kawę po grecku jej poziom cukru ustalimy używając jednego z trzech słów: sketo (czarna bez cukru), metrio (czarna z jedną łyżeczką cukru) i gryko (czarna z dwoma łyżeczkami cukru). Do kawy po grecku nie podajemy mleczka ani śmietanki.
Na zdjęciu kawa w towarzystwie kruchych ciasteczek Cafe Vafe z nutą cynamonu …

Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko promocje

Newsletter

Używamy ciasteczek (plików cookies), dzięki czemu nasz sklep może działać lepiej - dowiedz się więcej
OK